Özvegy Szabóné, Balogh Éva (a családnak csak 'Néni'), öreges, magányos nyugdíjas éveit az
unokái tudták csak vidámabbá tenni. Egészen addig, amíg fel nem nőttek,
és mar nem nagyon tudtak értékelni a 'Néni' főztjét. Mert bizony ő még főzött. Igazi házias dolgokat, amiket még a anyjától, meg a nagyanyjától tanult. Kiváló főzelékeket, ragukat, vadast, pacalt és egyéb nem mesterséges ételeket
tudott összerittyenteni boldogan. Másra nem is volt szükség. Ezekkel a fejedelmi
étkekkel évtizedeken keresztül nem volt semmi probléma, eszükbe sem
jutott, hogy egyszer majd fejtörést fog okozni, hogy mi kerüljön az asztalra.
Ám, ahogy az ilyenkor lenni szokott, ez az idő is eljött.
Történt
ugyanis, hogy az unokák már nem nagyon látogatták 'Nénit', de ha
látogatták is, sohasem kértek enni. Ezek a nemevős látogatások pedig
egytől egyig fájdalmat okoztak 'Néninek'. Milyen nagymama
az, akinek a főztje nem ízlik az unokáknak? - így ostorozta magát
esténként, mielőtt álomra hajtotta fejét. De az unokák már valóban nem
vágyták a régi jól bevált fogásokat. "Mi már bemekiztünk, nem kérünk" -
mondogatták egyre kerekebb arckifejezéssel. 'Néni' nem értette a
bemekizni kifejezést, így csak szomorúan visszatette a cvekkedlit a
jégre.
Egyik reggel arra kelt fel, hogy eltökéltség
tüze lobbant szívében, és elhatározta, hogy csak azért is fog olyat
főzni, amit szeretnek ezek a csibészek!! Ha még egyszer bemekiznek (bármit
is jelentsen) örök átkot fog szórni a fejükre, és ezzel egy öreg hölgy
sosem szokott viccelni, pláne ha a főztjéről van szó. Otthonkáját magára kapta,
büszkeségét félre tette, és telefonon igyekezett megtudni, hogy mit szoktak enni a
kedves ifjak. A kapott válasz még jobban elcsüggesztette. Egyszerűen nem
tudott mit kezdeni azokkal a szavakkal, hogy "burger",
"bigmakk", "sajtbi" és még számos olyan értelmetlen kifejezés, amit megjegyezni sem tudott. Már abban is kételkedett, hogy jól hallja-e ezeket a
halandzsa ételeket, ha egyáltalán ételekről van itt szó. Szépen
lejegyzetelt mindent, amit tudott, és maga elé bámult. Most mitévő legyen? Nem léphet
vissza, el van határozódva, ez pedig nem történik meg minden nap.
Ő
is hallotta már a legendát arról a bizonyos emberről, aki segít főzni a
bajbajutottaknak. Sosem hitte volna, hogy neki, özvegy Szabóné, Balogh Évának (a családnak csak 'Néni'), valaha szüksége lesz egy ilyen
segítségre.
Ám, ahogy az ilyenkor lenni szokott,ez az idő is eljött.
Vett
egy nagy levegőt, és átment Terikéhez. Ha valaki, ő tudja, hogy lehet
elérni Gour-Man-t. Terike ismer mindenkit. Olyan kiterjedt
kapcsolatrendszere van, hogy nincs az az ember, aki elbújhat előle.
Természetesen Terike tudta, hogy 'Néni' átmegy hozzá, mert tudta. Mindent tud. Azon sem
lepődött meg, hogy miután a kötelező másfél órás pletykabarter után 'Néni' megemlítette, hogy Gour-Manra van szüksége. Felhörpintette málnaszörpjét
és telefonhoz ült. Nem kellett sok idő, mire az egyik barátnőjének a
fiának a régi osztálytársának a barátnőjének az anyjának a fodrásza meg tudta
mondani, hogy lehet elérni a gasztro-szuperhőst.
Hősünk pedig jött. A már
megszokott pontosságával, precizitásával, szerénységével. Útközben minden információt, és szükséges alapanyagot beszerzett, így már nem volt semmi az ellen, hogy egy újabb hőstettet hajtson végre.
"Ha a
kölykök "bigmekket" akarnak, "bigmekket" kapnak!" Gour-Man tudja a
módját, hogy lehet nagyon könnyen, háziasan kielégíteni az effajta
vágyakat valódi nagymama stílusban.
Nincs is másra szükség, mint:
- Szendvicskenyérre
- Különféle sonkákra
- Baconre
- Mustárra
- Tejfölre
- Ketchupra
- Friss jégsalátára
- Paradicsomra
- Sajtra
- Sóra,borsra
A
kenyereket enyhén meg kell pirítani, majd a mustár és tejföl fűszerrel
való egyvelegét rákenni az egyik kenyérszeletre. A felvágottakat és a
bacont szintén meg kell pirítani, a paradicsomot felkarikázni, majd a
megkent kenyérre helyezni. Erre kerül a sajt, a ketchup és a
salátalevél. Ezt lefedjük egy újabb szelet kenyérrel, amit előzőleg
mindkét oldalán megkentünk a mustáros-tejfölös kencével. A előző
felpakolási technikát megismételjük, majd ezt lefedjük egy végső
szelettel.
Háromszögbe vágjuk, beleszúrunk egy-egy olajbogyóval
felszerelt szendvicspálcát, és stílszerűen sültkrumplival tálaljuk.
Ez a kitűnő, gyors ám mégis különleges szendvics a Club Sandwich-ek kategóriájába tartozik, amelynek számtalan változata ismert. A fent leírt és elkészített változat már többször is megállta a helyét, így Gour-Man biztos volt abban, hogy a 'Néni' rakoncátlan unokái is vissza fognak térni a nagyihoz, hogy ezt a remek "bigmakkot" élvezhessék.
Özvegy Szabóné, Balogh Éva (a családnak csak 'Néni') szépen lejegyezte, hogyan készül a "Klupszendvics", és közben teljes szívből jövő szeretettel ölelte megmentőjét, aki minden bizonnyal visszaszerezte neki unokáit.
Gour-Man már az ajtóban állt, útra készen, hiszen neki másutt is dolga van. Búcsúzóul szerényen csak annyit mondott:
-Váljék egészségükre!
To be continued...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése