2012. október 4., csütörtök

11. fejezet, avagy a Suhanc


Időpont: Szerda, negyed kettő. Helyszín: a Suhanc nevű kricsmi jobb hátsó asztala.

Itt ücsörög Takács bácsi, ki tudja hanyadik kisfröccse mellett, egyedül magában motyogva. Így megy ez már évek óta. Minden nap eszik egy porlevest, de különben fröccsözik, és magában beszél. Senki nem tudja, mi történt vele, senki nem tudja, mit motyog. Nem mertek még leülni mellé. Nem is nagyon akarták zavarni.

Suhanc, a kocsma névadó kocsmárosa, aki már körülbelül negyven éve kinőtt a suhanc korból, állítja, hogy recepteket motyog, de ő egy kukkot sem ért belőle.

Szerda, fél kettő, egy idegen leül Takács bácsi mellé, két kisfröccsel. Az idegen szakácsruhát visel és van valami hősies a megjelenésében.
- Tudja, hogy készül a jó vadas? - kérdezte egy kis idő után Takács bácsi az idegentől.
- Tudom. - hangzott az őszinte válasz.
- Az más. Én már unom... Ezen a héten minden nap azt főztem. Múlthéten perkelt volt. Jövőhéten megint vadas lesz. Mit csináljak, ha csak ezeket ismerem?
- De hisz minden nap itt ül, és maximum egy porlevest eszik.
- Maga még fiatal. Tudja, én fejben főzök. Nincs nekem már igazán étvágyam, csak egy levest bírok enni. El is telek vele. Viszont szeretem a recepteket, csak sajnos a perkelten és a vadason kívül nem ismerek mást, így azokat főzöm fejben. Tegnap különösen jó lett a vadas, kár, hogy nem volt itt...
- Szeretnék segíteni. Mit szólna ma egy új recepthez?
- Hm, az jó lenne, úgy is ebédidő van. Mit tud?
- Franciás zöldség ragús csirkemell. Ezt főzzük ma.
- Rendben, de szigorúan fejben!
- Csakis...


Hozzávalók (2 főre):
- 1 egész csirkemell filé
- 10 dkg zsírszalonna
- 3 nagyobb szál sárgarépa
- 3 szál fehérrépa
- 1 fél zeller
- 1 szál póréhagyma
- 2 dl tejszín
- 2 dl száraz fehérbor
- só, bors

Így készül fejben:

1) A szalonnát kockára vágjuk és kiolvasztjuk, a zsírjában elősütjük az előzőleg nagyobb szeletekre felvágott, sózott, borsozott csirkemelleket. A húst kivesszük, félre tesszük. 
2) A visszamaradt zsiradékban lepirítjuk a karikára vágott póréhagymát, sárgarépát, zellert és fehérrépát.

3) Fehérborral és tejszínnel felengedjük, és a hússal együtt az egészet készre pároljuk.



4. Rizs körettel fenséges fogásként tálaljuk.

- Hmm... - nyalta meg szája szélét Takács bácsi. Ilyen finomat is régen hallottam már!
- Akarja, hogy el is készítsük? - kérdezte Gour-Man
- Áh, köszönöm, már jól laktam. - mondta Takács bácsi, és bekanalazta levesének utolsó cseppjeit.

- Váljék egészségére. - állt fel az asztaltól az idegen és szerényen távozóra fogta lépteit...

To be continued...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése